2023. november 6., hétfő

EGY GYILKOS NAPLÓJA 1. - Egy halandó vére (16.)

 

 15. FEJEZET


  

‒ Mondtam, hogy felesleges idejönnünk ‒ sziszegtem fojtott hangon, miközben a tető szélébe kapaszkodva előrehajoltam, hogy jobban lássam mi folyik a szemközti házban.

‒ Tudom ‒ felelte Jack feszülten. ‒ De látnom kellett, kinek az emberei loholnak utánam.

‒ És?

‒ A hadügyminiszter gárdája dúlja fel éppen az otthonomat.

‒ Szuper! Most legalább már tudom, kit kell levadásznom ‒ feleltem sötéten, és gyilkos mosoly terült szét az arcomon.

Jack oldalról rám pillantott és elkomorult az arca.

‒ Te ezt élvezed! ‒ vádolt meg.

‒ Ahhoz, hogy valakiből jó bérgyilkos legyen, élveznie kell a munkáját.

‒ Ezzel azt akarod mondani, hogy szeretsz gyilkolni?

Rövid ideig hallgattam. Még sosem tette fel senki ezt a kérdést nekem.

‒ Nem tudom ‒ feleltem őszintén. ‒ Ölni talán nem szeretek, de az odáig vezető utat végtelenül élvezem. Hazudnék, ha azt mondanám, nem így van. Felpezsdül tőle a vérem. Minden munkát gondosan megtervezek, és a kivitelezés a kedvenc részem. Sajnálom, ha csalódást okoztam ezzel.

Jack rövid ideig hallgatott, kutatón vizslatta az arcom, majd elfordult, és ismét a házat figyelte. Egy pillanattal később megmarkolta a karomat.

‒ Ketten eltűntek ‒ a hangja feszültségről árulkodott. ‒ Te láttad, hogy elhagyták a házat?

‒ Nem ‒ morogtam bosszúsan. ‒ Rád figyeltem. Jobb lesz, ha indulunk. Megtudtad, amit akartál.

Jack elengedte a karomat, majd óvatosan négykézláb a tető másik széle felé araszolt. Én guggolójárásban tettem ugyanezt, majd leugrottam. Fél füllel elcsíptem, amikor Jack az orra alatt azt dünnyögte, „felvágós”. Mosolyogva értem földet, majd felnéztem Jackre. Ekkor hallottam meg őket. Szólni akartam a Kékszeműnek, hogy maradjon nyugton odafent, de az egyik ügynök hátulról hurkot akasztott a nyakamba és erősen megrántotta. Valami fémhuzal lehetett, elég erős ahhoz, hogy ne akarjak ficánkolni. Ez a hülye meg akart fojtani, nem tudhatta, hogy nincs szükségem levegőre. Időközben Jack is földet ért, és már készen állt a harcra. Nem figyeltem rá, úgy gondoltam, elég nagyfiú, tud magára vigyázni. Nem tudtam megfogni a hurkot, túl mélyen vágott a nyakamba, így más taktikához folyamodtam. Teljesen elernyedtem, és a támadómnak dőltem. Ez megzavarta annyi időre, hogy hátra nyúljak, és az egyik csuklóját megroppantsam. Összezúzni nem tudtam, mert a nap még magasan járt, és nem birtokoltam a természetfeletti erőm. A pasas felüvöltött a fájdalomtól. Micsoda férfi, sikít, mint egy kislány. Még a végén idecsődíti a többit is! Elengedte a drótot, én pedig kiszabadultam, majd felé fordultam, és eltörtem a nyakát. Még össze sem csuklott, már Jack felé mozdultam. Ő is épp akkor végzett a másik jómadárral.

‒ Mennünk kell, de kurva gyorsan! ‒ förmedtem rá.

Nagy lendülettel elindultam a kocsi felé, hátra sem nézve, hogy vajon követ-e. Néhány pillanattal később azonban feltűnt, hogy Jack egyre jobban lemaradt, a lépései sem túl határozottak, mintha sántítana. Visszafordultam, és ekkor megéreztem a vér jellegzetes, vasízű illatát.

‒ Hol sérültél meg?

‒ A jobb combom ‒ lehelte alig hallhatóan.

‒ Mutasd!

‒ Majd a kocsiban, nem akarom, hogy ránk találjanak.

‒ Oké ‒ morogtam és közben átöleltem a derekát.

Éreztem, ahogy megkönnyebbülten átengedi a testsúlya egy részét. Elvánszorogtunk a kocsiig, segítettem neki beülni, majd villámgyorsan megkerültem az autót és kövér gázzal indítottam. Pár saroknyira a helyszíntől félreálltam, mindenképp meg akartam nézni a sérülést, mielőtt eldöntöm, hova megyünk. Elég csúnyán vérzett.

‒ Átvágta az artériát ‒ suttogta Jack alig hallhatóan.

Kurva élet!

‒ Hadd nézzem!

Ahogy Jack elvette a kezét a combjáról, feltárult a roncsolt hús. Sápadt arcát látva, nem volt időm mérlegelni. Lecsatoltam az övemet és a combja köré tekertem. Közben a kesztyűtartóban kotorásztam valami rongy után kutatva. Találtam egyet, a kocsi portörlésére szoktam használni. Megteszi.

‒ Ha meg merészelsz halni, esküszöm meggyalázom a hulládat! – fenyegettem meg Jacket, miközben próbáltam nyomókötést tenni a combjára.

Fájdalmas fintor rajzolódott az arcára, talán mosolyogni próbált.

‒ És azt hogyan csinálod? ‒ suttogta alig hallhatóan.

‒ Lepisillek ‒ feleltem magától értetődően. Kérdő tekintetét látva, felfortyantam: ‒ Szerinted mi történik a vízzel, amit megiszom? Elpárolog?

‒ Ezek szerint a vámpírok szoktak ka…

‒ Nem felelek több kérdésre! ‒ vágtam a szavába morcosan és jól megnyomtam a sebet, hogy beleszoruljon a tüdejébe a levegő és ne tudjon többet fecsegni.

Nem fogom kitárgyalni a szervezetem működését, miközben az életéért küzdünk. Idióta!

‒ Teljesen összevérzed a kocsimat! ‒ panaszkodtam, mire fáradtan elmosolyodott.

Miután gyújtást adtam a kocsira és lassan a forgalomba csorogtam, kikerestem Pete számát és tárcsáztam. Későn jutott eszembe, hogy talán még Torontóban van.

‒ Szia, Kate! – a hangja vidáman csengett.

‒ Szia! Már itthon vagy?

‒ Igen, nemrég értem haza. Amikor…

‒ Szuper, akkor viszek neked egy sebesültet, a jobb comb artériája sérült – vágtam a szavába durván. ‒ Nem tudom, mennyire súlyos, de elég sok vért vesztett. Nagyjából negyedóra múlva érkezünk.

‒ Ember? – kérdezte óvatosan.

‒ Igen – ezzel bontottam a vonalat és a gázra tapostam.

‒ Beszélj hozzám – kértem Jacket, de már alig volt magánál. Kicsit megnyomtam a sebét, bármennyire is kegyetlen és barbár tettnek tűnt. Résnyire nyitotta a szemét. ‒ Ne aludj el, mindjárt ott vagyunk.

‒ Könnyű azt mondani! – suttogta rekedten, és láttam, hogy még ez is nehezére esett.

‒ Ha elalszol, nekem kell felcipelnem téged a dokihoz. Hol a büszkeséged? – ugrattam, mire fáradtan bemutatott egyet. ‒ Draco nem tud valahogy segíteni?

‒ Nem. Ő csak bosszantani tud – jegyezte meg csípősen.

‒ Vonzod a bosszantó egyéneket – mosolyodtam el, de amikor felé fordultam, már eszméletét vesztve, ernyedten ült az anyósülésben.

A gázra tapostam, hogy minél gyorsabban Pete-hez érjünk. Meg sem kérdeztem, hogy Evangeline otthon van-e. Mindegy, biztos látott már rosszabbat is.

Pete már a garázsban várt minket. Beparkoltam a kocsija mellé. Még le sem állítottam a motort, ő már felnyalábolta az ájult Jacket, és megindult vele a lift felé.

‒ Ki ez? – kérdezte, miközben mellé érve a lift gombjait nyomkodtam, hogy kinyíljon valamelyiknek az ajtaja. Némi undokságot véltem felfedezni a hangjában, így hasonlóképp kedvesen válaszoltam:

‒ Semmi közöd hozzá!

Ennyiben maradtunk. A liftben csendben álltunk, Jack nem tért magához. Ahogy felértünk, Pete a konyhába vitte, és óvatosan letette a konyhaszigetre. Ennek a lakásomnak volt a legtágasabb és legmodernebb konyhája, imádtam az elrendezését. A pult feletti lámpákat lejjebb lehetett engedni, így Pete tökéletes fényben dolgozhatott. Nem vacakolt, felvágta a nadrágot Jack lábszárán és eltávolította a hevenyészett kötést. Nagyon rondán roncsolódott a hús, hónapokba telik majd, mire teljesen helyrejön.

‒ Elég hentesmunka – jegyezte meg Pete komoran, miközben szakszerűen ellátta a sebet. – Látszik, hogy nem a te műved – pillantott rám sötéten.

‒ Azt hitted, én voltam? – rökönyödtem meg.

‒ Megfordult a fejemben – jegyezte meg szárazon, közben egy fecskendőt és valamilyen üvegcsét vett elő egy orvosi dobozból. – Beadok neki egy koktélt, amitől elalszik, így nyugodtan tudok dolgozni rajta. A vénát is össze kell varrnom.

‒ Rendben.

‒ Allergiás valamire?

‒ Fogalmam sincs, ennyire jól nem ismerem.

‒ Vért is kell kapnia, túl sokat veszített már így is.

‒ Nincs nálam, én pedig nem adhatok – néztem rá feszülten.

‒ Tudom. Szólnál Evy-nek? A szobájában van, valószínűleg a fülében van az a szar, különben már itt lábatlankodna.

‒ Ő adhat?

‒ Igen. Nullás, és még nem ébredt fel a szörnye. De amúgy sem hordoz semmi rendelleneset, nem tudjuk átadni az alakváltás génjét.

‒ Pompás!

Evangeline szobája felé siettem.

‒ Macsek! – dörömböltem az ajtaján.

Semmi válasz. Kifinomult hallásommal érzékeltem, hogy valami lánybandát hallgat a fülesén keresztül elképesztő hangerőn. Nem udvariaskodtam, benyitottam. Meglepetten nézett rám. Azt hittem majd méltatlankodni fog, mint minden kamasz ilyen esetben, de ehelyett kitépte a füléből a fülhallgatót, felpattant az ágyról és a nyakamba ugrott.

‒ Kate! De jó, hogy jöttél! – nézett a szemembe szélesen mosolyogva, miután elengedett. Komor arckifejezésemet látva zavartan hátrébb lépett. – Mi a baj?

‒ Egy barátom megsebesült. Apád éppen most próbálja befoltozni, de vérre lenne szüksége. Én nem adhatok.

‒ Értem, máris megyek!

Gyors léptekkel az egyik fürdőszobába masírozott, ahonnan egy súlyos orvosi táskával tért vissza, majd a konyha felé sietett.

‒ Itt vagyok – szólt az apjának, miközben letette a pult mellé a táskát és leült az egyik székre.

Lopva Jackre pillantott.

– Jól elintézték – jegyezte meg halkan. Nem tudtam vitába szállni vele.

‒ Kate, segítenél? – fordult felém Pete, én pedig tettre készen mellé léptem. – Ezt tartsd leszorítva, amíg leveszem a vért Evy-től – ezzel egy csipeszt nyomott a kezembe, a vége mélyen Jack sebében volt.

Óvatosan átvettem, és érdeklődve figyeltem, ahogy alakváltó barátom szakszerűen intézkedik. Hamar levette a vért, Evy egy kicsit el is pilledt tőle, úgyhogy miután Pete visszavette tőlem a csipeszt, a karomba vettem a leányzót és visszavittem a szobájába. Betakargattam, majd visszasiettem az apjához. Mire végeztünk, mindketten könyékig véresek voltunk, de úgy tűnt sikeres volt a művelet.

‒ Ügyes kis asszisztens voltál – jegyezte meg Pete tárgyilagosan, miközben kezet mosott.

‒ Köszönöm. Mivel tartozom? – kérdeztem komolyan, mire Pete ingerülten felhorkantott.

‒ Ingyen lakom a lakásodban, meg amúgy is, barátok vagyunk! – pillantott rám jelentőségteljesen. Nem tudtam, mit felelhetnék erre, így csak hálásan biccentettem egyet, és odaálltam mellé kezet mosni.

‒ Mi történt? – kérdezte néhány pillanattal később.

‒ Jobb, ha nem tudsz semmit – feleltem komoran. – Nem vadász volt – tettem hozzá, mire Pete kiengedte a benntartott levegőt. ‒ Mikor lesz mozdítható állapotban? – intettem a fejemmel Jack felé.

‒ Egyelőre a következő huszonnégy óra kritikus. Orvosként azt mondanám, hogy minimum egy hét, de ismerve téged és a barátaidat, negyvennyolc óra múlva elengedem. De nyugalmat rendelek el! – tette hozzá szigorú, doktorbácsis hangon.

‒ Rendben. Átvihetem a vendégszobába?

‒ Még várj egy kicsit, hadd feküdjön még egy órát nyugalomban.

‒ Oké, addig elugrom váltás ruháért.

Nem vártam választ, a lifthez sétáltam. Miután bezárult az ajtó mögöttem, megengedtem magamnak egy kis remegést. Nem tudom, mit csináltam volna, ha Jack meghal. Valószínűleg porig égetem a minisztériumot az ott dolgozókkal együtt!

Mikor beszálltam a kocsiba, fintorogva vettem tudomásul, hogy a vér nem tűnt el varázsütésre. El kell vinnem az autót kárpittisztításra. Még az hiányzik, hogy megállítsanak a zsernyákok igazoltatás céljából és meglássák ezt az ocsmányságot. Első utam egy éjjel-nappali autómosóba vitt. Nem olcsóak, de cserébe nem kérdeznek semmit. Azt mondták, legalább három órát vesz igénybe a művelet, és mivel régi ügyfelük vagyok, adtak egy csereautót is, hadd intézzem a dolgaimat.

Este lévén nem tudtam semmit Evangeline-nek venni, így úgy döntöttem, beáldozom az egyik kedvenc farmerdzsekimet, és neki adom, úgyis régóta csorgatta már érte a nyálát. Megmentette Jack életét, így még ez a gesztus sem fejezheti ki eléggé, mennyire hálás vagyok neki érte.

Hazaugrottam ruháért és egyéb holmiért, amire szükségem lehet az elkövetkezendő napokban. Vettem egy forró zuhanyt is, és közben újraéltem az ügynökökkel történt incidenst. Újra és újra magam előtt láttam Jack holtsápadt arcát, és ahogy magatehetetlenül hever a konyhapulton. Nem akarom többé ilyen helyzetben látni! Jó sokáig folyattam magamra a vizet, mintha elmoshatná a rossz gondolataimat is. Miután megtörölköztem, kényelmes ruhát vettem fel, magamhoz ragadtam néhány könyvet is. Úgyis Jack ágya mellett virrasztva terveztem eltölteni az éjszakát, nagyszerű alkalom az olvasásra.

Épp az utolsó ruhadarabokat hajigáltam a táskámba, amikor Lily jelent meg az ajtóban.

‒ Szia! – köszöntött félrehajtott fejjel, engem méricskélve. A hangnem nem utalt semmire, nem tudtam megítélni, éppen hányadán állunk.

‒ Szia! Minden rendben?

‒ Persze.

‒ Akkor miért vagy itt?

Lily a szemét forgatva beljebb lépett, majd leült az ágyamra, és a táskába pakolt cuccokat vizslatta.

‒ Kellett egy kis csend.

‒ Ronnie? – kérdeztem nagyot sóhajtva. Fásultan bólintott. ‒ Ne haragudj! – érintettem meg a karját, és leültem mellé.

Gyanakvóan pislantott rám. Nem sűrűn kérek bocsánatot.

‒ Elmondod, mi ez az egész?

‒ Nincs sok időm, vissza kell mennem Jackhez, mielőtt felébred az altatásból.

‒ Mi történt? – ráncolta Lily a homlokát, és a hangjában aggódást véltem felfedezni.

Dióhéjban vázoltam neki a sztorit onnantól, hogy Jack mentett meg húsz évvel ezelőtt, majd folytattam azzal, hogy nemrég megbíztak a likvidálásával. Megemlítettem a neje váratlan halálát, Meredithről is szót ejtettem. Lily figyelmesen végighallgatott, nem szólt közbe. Végül csupán annyit kérdezett, mi a további tervem.

‒ Nem tudom – néztem a szemébe tanácstalanul. – Talán megölöm a megbízót – vontam vállat.

‒ Szerintem ebbe Jack nem fog beleegyezni.

‒ Igazad lehet, de mondd, mi mást tehetnék? ‒ néztem rá gondterhelten.

‒ Talán elég, ha megfenyegeted.

‒ Hm… – feleltem elgondolkodva. ‒ Egy próbát megér. Ha nem válik be, még mindig megölhetem – mosolyodtam el sötéten. ‒ Mennem kell ‒ sóhajtottam, és a vállamra vetettem a sporttáskát. Mielőtt kiléptem volna az ajtón, még visszafordultam egy kérdés erejéig. ‒ Ronnie-val amúgy minden rendben?

‒ Persze. Csak sokat eszik, sokat dumál, és még többet szemtelenkedik ‒ felelte Lily a szemét forgatva.

Hangosan nevetve hagytam el az otthonomat.

Az autóban elővettem a munkatelefonomat és bekapcsoltam. Küldtem egy üzenetet Piercingnek, hogy azonnal beszélnem kell vele. Csak ő adhatta meg nekem azt az információt, amire szükségem volt. Még ma el akartam érni a minisztert. Máshonnan is meg tudtam volna szerezni az infót, de az több időt vett volna igénybe, és nekem most pont abból volt a legkevesebb. Mielőbb pontot akartam tenni az ügy végére. Amíg arra vártam, hogy a közvetítő hívjon, megnéztem az üzeneteimet.

Épp türelmetlenül dobolni kezdtem a kormányon, amikor megszólalt a telefon.

‒ Piercing? – szóltam bele hidegen.

‒ Tizenegyezer-négyszázötvenhárom?

Nem feleltem azonnal. Íratlan megállapodás a bérgyilkosok és a közvetítők között, hogy ha valamelyik fél nem a helyes azonosítószámot vagy megfelelő kódnevet mondja be, akkor abból a másik tudja, hogy baj van. Nagy baj.

‒ Igen – szólaltam meg egy szívdobbanásnyival később. ‒ A segítségedre lenne szükségem. Alkalmas most?

‒ Nem igazán – felelte lélektelen hangon.

‒ Értem.

Újabb csend, csak a háttérben kopogott valaki a körmével ritmusosan, és valami lágy zene szólt.

‒ Később hívjalak? ‒ kérdeztem végül, mire újabb halk kopogást hallottam, Piercing pedig így felelt:

‒ Aha, az jobb lesz.

Tovább kellett a vonalban tartanom, mert azt még nem morzézta le, hol van most.

‒ Mikor?

‒ Úgy egy óra múlva? ‒ kérdezett vissza és a hangja közben enyhén megbicsaklott.

‒ Rendben. Egy óra múlva.

Letettem és azonnal visszarohantam a házba a laptopomért. Majdnem nekiütköztem Lilynek.

‒ Mi történt?

‒ Az egyik közvetítőm bajban van.

Miközben arra vártam, hogy a számítógép életre keljen, a garázsba siettem a fegyverraktárhoz. Lily szorosan a nyomomban loholt.

‒ Tudok segíteni?

‒ Nem hiszem. Fogalmam sincs, milyen szarba keveredett, és mibe sétálok éppen bele.

Közben kinyitottam a széfet és a fegyverek között kotorásztam.

‒ Veled megyek – közölte Lily ellentmondást nem tűrően.

Megütközve pillantottam rá.

‒ Nem – feleltem végül és felcsatoltam egy olyan fegyvertartó övet, amin nemcsak a pisztolynak volt helye, hanem több különböző méretű tőrnek is.

‒ Most mondtad, hogy fogalmad sincs, mibe rohansz bele.

‒ Éppen ezért nem jöhetsz velem – förmedtem rá durván, Lily azonban dacosan nézett vissza rám.

‒ Nem vita tárgya! – szűrte a fogai között és a fegyverszobába lépett.

Nagyon rondán néztem rá, így megtorpant. Még sosem volt rajtam kívül senki ebben a helyiségben.

‒ Kifelé! – mordultam rá halkan, de nem mozdult.

‒ Csak egy pisztolyt kérek – felelte alig hallhatóan és állta a tekintetemet. A kurva életbe! Hogy lehet ilyen kibaszottul makacs?!

A kezébe nyomtam egy kesztyűt. Gyorsan felvette, nem ügyetlenkedett.

‒ Ott vannak a fegyverövek ‒ mutattam egy szekrényre. ‒ A helyedben olyat választanék, amit bele tudsz fűzni a nadrágodba. A hónaljtokos sok esetben nem kényelmes.

‒ És eléggé zsarus – morogta az orra alatt, miközben a felakasztott övek között turkált.

‒ Ez a 9 mm-es jó lesz neked – nyújtottam felé egy stukkert. ‒ Hasonlít azokhoz a légpisztolyokhoz, amin elkezdtelek tanítani. Remélhetőleg nem kell használnod, mert emlékeim szerint nem remekeltél a pályán – tettem hozzá savanyúan.

‒ Csak nehogy meglepetés érjen – dünnyögte miközben elvette a fegyvert. Becsuktam a fiókokat és elindultam kifelé, amikor ismét megszólalt. ‒ Nem kapok mást?

‒ Nem. Plusz töltényt majd a kocsiban adok.

‒ És egy tőrt sem adsz?

Gyanakodva végigmértem, nem értettem, mire megy ki a játék.

‒ Nem – feleltem végül kurtán és jeleztem, hogy induljon kifelé.

Kelletlenül eleget tett az utasításnak. Mire visszaértem a laptophoz, már teljesen felállt a rendszer, úgyhogy megnyitottam a térképet és beírtam a közvetítő által megadott címet. Lily a fejem felett leskelődött.

‒ Honnan tudod, hol van?

‒ Lemorzézta. A háttérzaj alapján egy bárban vagy étteremben lehet. Ha jól értettem a kopácsolását, a maffia hálójába pottyant bele.

‒ Mit akarnak tőle?

‒ Nem tudom. Gondolom, egyelőre csak figyelik, nem úgy tűnt, mintha Piercing pánikolna.

‒ Akkor miért sietsz a segítségére?

‒ Mert szükségem van a kapcsolataira és nem hiányzik, hogy kinyírják. Menjünk!

Kikapcsoltam a laptopot és a garázs felé indultam.

‒ Hová mész? – loholt utánam Lily értetlenkedve.

‒ A te autóddal megyünk, a kölcsönautót nem keverhetem bele semmibe.

‒ Vagy úgy! – felelte, és leemelte a kulcsokat az ajtó melletti tartóról.

Két perc múlva már a célállomás felé haladtunk kényelmes tempóban. Lily vezetett.

‒ Szeretném, ha kint maradnál.

‒ Akkor minek adtál fegyvert? – pillantott rám bosszúsan.

‒ Szükségem van valakire, aki kint figyel. Szólni fogok, ha kellesz.

Elégedetten elmosolyodott. Útközben azon kattogtam, hogyan tudnám Piercinget úgy kihozni, hogy ne buktassam le magam. És honnan fogom tudni, hogy melyikük ő, hiszen azt sem tudom, hogy néz ki?

Lily az általam megadott pizzériával szemben parkolt le. Arra kértem, hogy maradjon a másik oldalon, és füleljen. Hívni fogom, ha szükségem lesz rá. Morgolódva vette tudomásul az utasításom, és a kocsinak támaszkodva figyelte, ahogy átsétálok az úton, majd belépek az étterembe. Még sohasem jártam ott, így nem ismertem a helyet. Utálom az ilyet!

Leültem egy asztalhoz, és az étlapot kezdtem tanulmányozni. Épp felpillantottam, hogy körülnézzek, kik vannak az étteremben, amikor egy pincérnő lépett elém.

‒ Üdvözlöm, mivel szolgálhatok? – kérdezte mosolyogva, de a szeme rebbenése feszültségről árulkodott.

‒ Jó estét! – feleltem kedélyesen csevegő hangon, és a menüt forgattam a kezemben tanácstalanságot mímelve. – Most vagyok itt először, és nagyon éhes vagyok. Mit ajánlana nekem?

‒ Sokan szeretik a ház specialitását. Csirkemell, tükörtojás, feketeerdei sonka és kukorica van rajta. És természetesen mozzarella sajt, az alap pedig paradicsomszósz.

‒ Jól hangzik – feleltem, és körbenéztem, mintha azt nézném, ki mit vacsorázik. – A tészta milyen vastag?

‒ Háromféle tésztánk van. Az olasz, ami nagyon vékony, ropogós széllel. Van vastagabb, amerikai stílusú, és van a calzone, ami a pizza félbehajtott változata. Olyan, mint egy szendvics.

‒ Értem. Ha esetleg nem tudom megenni az egészet, a maradékot elvihetem? – kérdeztem lehalkítva a hangomat, és ismét körbenéztem, mintha attól tartanék, valaki meghallja a kérdésem.

‒ Természetesen – felelte gépiesen és majdnem ugrott egyet ijedtében, amikor valaki elejtette az evőeszközét tőlem néhány asztallal messzebb.

Mindketten odanéztünk. Egy középkorú férfi hajolt le, majd miután felemelte a villáját, szabadkozva bocsánatot kért. Egy piercing volt a szemöldökében. Ennyire nem lehet egyszerű! A férfi a pincérnőre mosolygott, majd megforgatta a kezében a villát.

‒ Elnézést kérek! – nézett rám a pincérnő szabadkozva. – Vinnem kell egy tiszta villát az úrnak.

‒ Hogyne, természetesen – mosolyogtam a nőre és ismét az étlapomba mélyedtem.

Miután elment, a mappa takarásából újfent nézelődni kezdtem. Nem voltak sokan az étteremben ezen a kései órán. Egy pár, a már említett piercinges férfi, és még négy másik ült az asztaloknál. Ketten magányosan üldögéltek, két pasas pedig egymással szemben foglaltak helyet, de alig beszélgettek. Csak pohár volt előttük, tányér nem. A pár már végzett a vacsorával, és egymás kezét szorongatva, csillogó szemekkel néztek egymásra. Néha váltottak egy-egy rövidke mondatot, a lány gyakran elmosolyodott, olykor kacéran felnevetett. Az egyik férfi, aki a pultnál foglalt helyet, éppen befejezte az étkezést. Még le sem nyelte az utolsó falatot, máris jelzett, hogy fizetne. Ő nem lehet Piercing, ő még várna rám.

Kizárásos alapon a villát leejtő férfi lehetett a közvetítő, a vele szemben ülő férfi és a másik asztalnál ülő kettő morózus lehetnek a maffiatagok. A pincérnő a számlát kérő vendéggel foglalatoskodott éppen, amikor látványosan az általam Piercingnek vélt alak felé fordultam, felálltam, majd hangosan, lelkendezve odasétáltam hozzá.

‒ Nahát, Fred, te vagy az? – kérdeztem, mire mindenki felénk fordult. A férfi zavartan nézett rám. ‒ Nem emlékszel rám? – kérdeztem nevetve, és leültem az asztalához. – Ashley vagyok, gimiben egy csoportba jártunk érettségi előkészítőre. Alig ismertelek meg! – kacsintottam rá pajkosan, majd félrebillentett fejjel néztem rá.

‒ Á, már emlékszem – felelte nem túl erős meggyőződéssel a hangjában.

‒ Milyen itt a pizza? – fogtam suttogósra a hangom.

‒ Egész jó – felelte óvatosan.

‒ De tudsz jobbat is?

‒ Mire gondolsz? – kérdezte ismét zavartan. Jézusom, ez vagy tök hülye, vagy rossz asztalhoz ültem…

‒ Annyira örülök, hogy találkoztunk, és annyi kérdésem lenne hozzád. Ez a hely viszont mindjárt bezár. Mi lenne, ha átmennénk máshová?

‒ Most?

Nem, holnapután! Inkább feladom…

‒ Igen ‒ feleltem türelmesen.

Egy darabig a tányérján heverő pizzára meredt, valószínűleg mérlegelte a helyzetet. Talán azt hitte, én is maffiatag vagyok, és így akarom kicsábítani az étteremből. Amikor felpillantott rám, bátorítóan rámosolyogtam.

‒ Oké – felelte végül. – Hová menjünk?

‒ Még nem tudom – vontam meg a vállam. – Útközben kitaláljuk. Kocsival jöttél?

‒ Igen.

‒ Szuper! – lelkesedtem, majd a pincérnő felé intettem. – Lesz szíves? Az úr fizetne.

Miután Piercing rendezte a számlát, ráérősen az utcára sétáltunk.

‒ Csak figyelj, és maradj, ahol vagy! – mondtam halkan, mire Piercing összeráncolta a homlokát.

‒ Tessék?

‒ Semmi, nem neked mondtam. Közös barátunk küldött.

‒ Itt van? – nézett körül Piercing.

‒ Igen, de még a te kedvedért sem fedi fel magát. Messziről figyel.

Piercing épp megállt egy autó mellett, amikor egy férfi és a fiatal pár lépett ki az étteremből. Körbenéztek, majd mikor megpillantottak minket, elindultak felénk.

‒ Ők azok? – kérdeztem halkan.

‒ Igen.

Nem jól mértem fel a bentieket. A párocska nagyon ügyesen játszott, egyáltalán nem feltételeztem róluk, hogy a maffia emberei lennének. Rohadt élet! Piercing kinyitotta a kocsi ajtaját, de tudtam, hogy nincs értelme beszállni. Intettem neki, hogy maradjon veszteg, halkan pedig így szóltam:

‒ Ha azt mondom piros, lőj a levegőbe!

‒ Kihez beszélsz? Nem látok kommunikátort a füledben – lépett közelebb Piercing engem szemlélve.

‒ Ne ezzel foglalkozz! – förmedtem rá halkan. – Van fegyvered?

‒ Nincs.

‒ A késsel tudsz bánni?

‒ Fogjuk rá.

Még be sem fejezte a mondatot, már a kezébe is nyomtam az egyik tőrömet. Úgy fordultam, hogy a felénk közelítő három jómadár ne vegyen észre ebből semmit. Piercing a háta mögé rejtette, de láttam, hogy remeg a keze. A maffiózók mellénk értek, egyikük félrehúzta a zakóját ezzel jelezve, hogy fegyver van nála. A nőre pillantottam, kegyetlen mosollyal az ajkán méregetett. Lesütöttem a szemem, és aggódva Piercing felé fordultam, aki a kocsinak dőlt, így leplezve a kést és a remegését.

‒ Ismered őket? – kérdeztem tőle, és zavartan ráncoltam a homlokom.

‒ Nem – felelt helyette az egyik férfi. – De a főnökünk lányát igen. Önnel semmi bajunk. Ha szépen elmegy, és csendben marad, nem esik bántódása.

‒ Vagy úgy – néztem rá homlokráncolva. – Tudja, van egy óriási hibám – folytattam negédesen, és szélesen rájuk mosolyogtam.

‒ Éspedig? – búgta a nő hiénavigyorral az ajkán.

‒ Nem szeretem, ha utasítgatnak. ‒ A nő arcáról lehervadt a jókedv. ‒ Azt pedig végképp nem bírom, ha fenyegetnek – keményedett meg a hangom, és én is széthúztam a blézerem.

Az egyik férfi szemöldöke megrezzent, a többiek szemében pedig enyhe meglepetés csillant.

‒ Nekünk csak ezzel a patkánnyal van dolgunk – szólalt meg a nő hidegen, és fejével Piercing felé bökött.

‒ Mit követett el?

‒ Felcsinálta a főnök lányát – felelte a fegyveres férfi, majd Piercing felé köpött.

Ajkamat keskeny vonallá préselte a harag. Ez a nyomorult nem húzott zoknit kefélés előtt! – fortyogtam magamban, hangosan azonban így feleltem:

‒ Egy maffiafőnöknek nem okozhat gondot elintézni egy abortuszt.

‒ Maffiafőnöknek? – nevette el magát az egyik hímnemű.

Zavartan néztem rá.

‒ Mi nem a maffiának dolgozunk – mulatott rajtam a nő leplezetlenül. – Josh Doodle neve mond valamit?

Csupán egy pillanatra merevedtem le.

‒ Hallottam már róla – morogtam hidegen és elsötétülő tekintettel Piercing felé pillantottam.

Médiamágnás. Bassza meg, csak egy rohadt médiamágnás!

‒ Azt mondta neked, hogy a maffia üldözi? – nevetett rám a nő ismét.

‒ Talán csak félreértettem valamit – vicsorogtam rá bájosan. – Most, hogy tisztáztuk ezt a félreértést, nyugodtan elengedhettek minket. Majd én tökön rúgom helyettetek is.

Utolsó mondatom hatott, a szemem sarkából észleltem, ahogy Piercing elsápad és hatalmasat nyel.

‒ Ez sajnos elfogadhatatlan. Mi nem csupán egy „tökönrúgást” terveztünk.

‒ Talán kiherélitek?

Piercing láthatóan összerezzent.

‒ Valami olyasmi – felelt a fegyveres, és csúnya mosolyt villantott felém.

‒ Majd, ha piros hó esik! – vágtam vissza barátságtalanul.

Nem maradt idejük reagálni, mert egy golyó süvített el közöttünk és a falba csapódott. Tökéletes lövés volt. Ha a lövedék csak néhány centivel eltérő röppályát ír le, valamelyikünket biztos eltalálja. Ha lett volna időm álmélkodni, biztosan megteszem. Ehelyett azonban szobormerev arccal csupán ennyit mondtam:

‒ A következő lágy részbe fúródik majd.

Hallottam, ahogy Lily lágyan felnevet. Nem sok híja volt, hogy én is elvigyorogjam magam. Nem tudtam, hogy szándékosan lőtte-e ide a golyót vagy véletlenül, de nagyon büszke voltam az én kis vérszívómra.

‒ Ezzel még nincs vége! – nézett a nő Piercingre vészjóslóan.

‒ Tisztában van vele – mosolyogtam rá hidegen.

A három jómadár se szó, se beszéd sarkon fordult és elmasírozott. Amikor már hallótávolságon kívülre értek, Piercing felé fordultam és roppant barátságtalanul végigmértem.

‒ Ha közös barátunknak nem lenne rád szüksége, nem érnéd meg a reggelt!

‒ Ne haragudj! – szabadkozott idegesen. – Tudtam, hogy ő a legjobb, és kapóra jött, hogy megkeresett. Beszélhetnék vele?

‒ Nem. Én közvetítek. Szükség lenne az egyik megbízó elérhetőségére.

‒ Nem adhatok ki ilyen információt.

‒ Muszáj lesz – kötöttem az ebet a karóhoz.

‒ Nem tehetem, a jó hírem forogna kockán – vágott vissza dühösen. – Nem véletlenül vannak közvetítők. Ezzel nem csak a bérgyilkosokat, a megbízókat is védjük.

Rövid ideig farkasszemet néztünk. El kellett ismernem, igaza van, taktikát kellett váltanom.

‒ Rendben. Ebben az esetben el kell intézned, hogy a legutóbb általad kiajánlott munkát töröljék.

‒ Mégis, hogyan csináljam?

‒ Az őt nem érdekli – intettem fejemmel arrafelé, amerre Lilyt sejtettem.

Piercing azonnal odafordult, de nem láthatott semmit, Lily behúzódott egy árnyékos kapualjba. A férfi csalódottan fordult vissza.

‒ A célszemélyt nem lehet likvidálni, nem lehet a munkát más bérgyilkosnak kiajánlani. Ha mégis megteszed, te kerülsz a célkeresztbe.

‒ És mi van akkor, ha egy másik közvetítőt keresnek meg az ajánlattal? – kérdezte Piercing feszülten.

‒ Intézd el, hogy ne történjen ilyesmi. Közöld a megbízóval, hogy információid szerint sok bajjal fog járni, ha nem mond le a szándékáról. A célszemélynek befolyásos barátai vannak, a védelmük alatt áll. Ha sikerrel jársz, megkapod annak a jutaléknak a felét, ami ezután a munka után járt volna neked. Elég nagylelkű ajánlat, nem gondolod? – mosolyogtam rá sötéten.

A férfi rövid ideig csendben mérlegelt, majd lassan bólintott egyet.

‒ Közös barátunk pontosan tudja ki a megbízó, így nem érdemes átverni.

‒ De honnan? – értetlenkedett.

‒ Az nem tartozik rád. Tudod, mi a feladatod. Holnapig kapsz rá határidőt. Ha sikerrel jársz, fél év múlva megkapod a pénzt.

‒ Fél év? – hördült fel Piercing méltatlankodva.

‒ Igen. Addigra bizonyossá válik, hogy teljesítetted a feladatot. Mivel én vagyok itt, így én tudok csak kezet rázni veled – nyújtottam felé a kezem. – Áll az alku?

Piercing habozott, mielőtt kezet fogott volna velem.

‒ Áll az alku! – felelte végül.

Határozott volt a kézfogása, mást vártam. A jelleme alapján egy lagymatag, gyenge kézszorításra számítottam.

‒ Azt javaslom, szerezz be néhány testőrt, mert a médiacápa nem fog egyhamar leszállni rólad.

‒ Én is így gondolom. Még egyszer, üzenem a bérgyilkosunknak, sajnálom, hogy átvertem. Remélem, ez nem befolyásolja gyümölcsöző üzleti kapcsolatunkat.

‒ Az attól függ, hogy sikerül-e elintézned, amivel megbízott.

‒ Mindent megteszek.

‒ Akkor viszlát! – búcsúztam el, de mielőtt még elindultam volna, a kezemet nyújtottam Piercing felé, a tenyeremmel felfelé.

Értetlenül nézett rám.

‒ A kést.

‒ Ó, valóban! – felelte zavartan és markolattal előre felém nyújtotta a tőrt.

Amikor Piercing már hallótávolságon kívül volt, így szóltam:

‒ Szállj be az autóba, és a következő sarkon vegyél fel!

‒ Rendben! – felelte Lily, és hallottam, ahogy kinyitja a kocsi ajtaját és beszáll.

Csőre töltött idegekkel sétáltam a megbeszélt helyszínig, attól tartottam az egész csak valami átverés volt. A paranoiám feleslegesnek bizonyult, nem követett senki. Észrevehetően legalábbis nem. Lily már várt rám, így gyorsan beszálltam az autóba és jeleztem neki, hogy induljon.

‒ Hol tanultál meg így lőni? – szegeztem neki a kérdést azonnal. Nem felelt. ‒ Amikor velem voltál lőgyakorlaton, úgy lőttél, mint egy béna pomponlány.

‒ Igazán köszönöm a kedves hasonlatot – morogta.

‒ Nos?

‒ Annyit frocliztál vele, hogy magánórákat vettem.

‒ Mikor?

‒ Nem mindegy? Megtanultam lőni. Kész, ügy lezárva!

Egy darabig csendben ültünk, majd szélesen vigyorogva felé fordultam.

‒ Elképesztően büszke vagyok rád.

‒ Köszönöm! – felelte szerény mosollyal az ajkán.

‒ És milyen fegyvereken gyakoroltál?

‒ Azokon, amik a házban vannak. Szerinted, hogyan tudtam neked megfelelő lőszert küldeni, amikor a vámpíroknál vendégeskedtél?

‒ Ó, így már minden világos! Ezen már többször is gondolkodtam, de ezennel a rejtély megoldva. Hálásan köszönöm!

‒ Igazán nincs mit. Hová vigyelek?

‒ Haza, fel kell vennem a csereautót, és vissza kell vinnem az autómosóba. Utána megyek vissza Jackhez.

‒ Rendben. Akkor irány haza!

‒ Szeretném, ha visszamennél Ronnie-hoz.

‒ Tudom. ‒ Rövid hallgatás után így szólt: ‒ Amúgy kedvelem.

‒ Ennek igazán örülök – mosolyodtam el. – Valószínűleg egy darabig velünk marad.

‒ Sejtettem.

Hazáig nem beszéltünk többet.


 ----------------------------------


szöveg: Kate Moon® (alias HKZs)

A jelenlegi újraszerkesztett verzióhoz felhasználtam Ronnie W. A. néhány 2022-ben eszközölt szerkesztési javaslatát.

Segédszerkesztő (jelenlegi verzió): Criala


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése