2023. augusztus 4., péntek

EGY GYILKOS NAPLÓJA 1. - Egy halandó vére (4.)

 

3. FEJEZET

 

 

Napokig figyeltem a férfi házát, de egyszer sem láttam mozgást. Már-már átverve éreztem magam a címet illetően. A behatolással azonban még nem próbálkoztam, túlságosan kertvárosias hangulat uralkodott, mindenhonnan unatkozó háziasszonyok figyeltek az ablakból. Napok teltek el eredménytelenül. Egyik éjszaka közelebb merészkedtem, megnéztem, van-e riasztó a házban, és hogy hol tudnék esetleg bejutni. A bejárati ajtó kemény diónak bizonyult, túl sokáig tartott volna feltörni, így ezt az opciót elvetettem. Az ablakokat is mind zárva találtam, riasztórendszernek azonban nyomát sem láttam.

A kezdeti sikertelenségtől kezdtem kicsit frusztráltnak érezni magam, amire még rátett egy lapáttal, hogy Lilyvel sem találtuk a közös hangot. Úgy járt-kelt a lakásban, mint egy fúria, de az okát nem tudtam.

Egyik este épp a szokásos terepfelmérést végeztem a célszemély házánál, amikor rám mosolygott a szerencse. Meglebbent az egyik ablak függönye, egy nő körvonalai sejlettek fel mögüle. Közelebb osontam az ajtóhoz és lenyomtam a kilincset. Ezt a mázlit! Óvatosan belestem. Már olyan sokszor körbejártam a házat, hogy pontosan tudtam, merre találom a legközelebbi ablakot. Az asszony az emeleten mászkált, a hangokból ítélve rendet rakott. A nappali ablakához lopakodtam és kinyitottam, majd visszanyomtam a helyére, de nem zártam be. Reméltem, a nő nem veszi észre. Amíg fent matatott, kicsit körülnéztem. A bejárattól jobbra eső helyiség a konyha lehetett. A nappaliból nyílt egy másik ajtó, talán dolgozó-, vagy vendégszobába vezetett. Nem nyitottam be, nem akartam zajt csapni. Az emeletre a nappaliból vezetett fel lépcső. Nem nézelődhettem tovább, mert a fentről közeledő léptek hangja megzavart. Még vetettem egy utolsó pillantást a szobára, különös tekintettel az ablak alatti kisasztalra, amit rogyásig pakoltak cserepes növénnyel. Óvatosan kell majd bemásznom. Csendben kiosontam a házból, majd a kocsimhoz siettem és hazahajtottam.

Lily épp a nappaliban nézett valamit a tévében, amikor hazaértem.

‒ Szia! Mi újság? – érdeklődtem barátságosan, hátha oldódik a fagyos hangulat.

‒ Szia! Semmi.

‒ Az nem sok. Valami kiállítást emlegettél néhány napja, de azóta sem mentünk el megnézni. Holnap ráérek.

‒ Már láttam.

‒ Ó! – csupán ennyit tudtam kinyögni, és reménykedtem benne, hogy Lily nem vette észre a megkönnyebbülésemet. Nem rajongtam a festészetért. – És milyen volt? – kíváncsiskodtam, miközben levettem a cipőm, majd a farmernadrágommal folytattam a vetkőzést.

‒ Klassz.

‒ Az jó.

Nem erőltettem tovább a beszélgetést, nem akartam, hogy ma is felbosszantson. Ott hagytam és felmentem az emeletre, közben megszabadultam minden ruhámtól. Fehérneműben léptem az emeleti gardróbszobámba. Olyan öltözékre volt szükségem, ami elnyeli a fényt, kényelmes és halkan tudok benne mozogni. Egy fekete leggingsre és egy vékony, már-már feketébe hajló, sötétkék, hosszúujjú garbóra esett a választásom. Nem rajongtam az ilyen típusú felsőkért, de a munkám során hasznosnak bizonyult, hogy a nyakamat is takarta valami. Befontam a hajam, és a felső alá dugtam. Kicsit idétlenül nézett ki, de nem divatbemutatóra készültem. Ma még nem terveztem ölni, fegyver nélkül azonban sehová sem mentem éjszaka, így miután felvettem a puhatalpú sportcipőmet, ami csendes macskajárást biztosított, a szükség a fegyverraktárba vitt. A rejtett szobában körbenéztem, mit vihetnék magammal. Csupán egy pisztolyt és egy tőrt választottam. A stukkert a derekamra erősített tokba tettem néhány tartaléktárral együtt, a kést pedig a szokásos combtokba csúsztattam. Miután végeztem a készülődéssel, a motoromhoz sétáltam. Autóval nem mehettem, már mindegyiket láthatták az ott lakók, ráadásul a rendszámot sem tudtam elrejteni. A motoromra azonban felrögzítettem néhány mágnest, és mindig volt egy feketére fújt fémlap a tároló dobozában, amit rá tudtam illeszteni, így az avatatlan szemnek úgy tűnhetett, mintha nem lenne a járgányon semmi. Ezt a kétkerekűt kifejezetten munkához vettem, használtan. Egyszínű fekete Honda sportmotor, tucatjával járták ilyenekkel a várost, nem keltettem feltűnést vele.

Kicsit korán indultam otthonról, szabadulni akartam a Lily által gerjesztett feszültségtől terhes légkörből. Nevetséges, hogy nekem kell otthonról elmenekülni, miközben ő a hisztérika!  Nyár volt, későn sötétedett, nem akartam, hogy az éber szomszédok kiszúrjanak, ahogy a Brighton ház körül ólálkodom, így belefért a terepfelmérés előtt egy örömmotorozás a városon kívül. Számomra ez jelentette a teljes kikapcsolódást, többet ért, mintha órákig püfölném a bokszzsákot – vagy valakit benne. Sajnos a motorozásban nem akadt társam. Pete-nek vigyáznia kellett magára a lánya miatt, Eve nem szerette, Lily pedig csak utasként élvezte, én viszont nem játszom taxit. Néha elvittem kirándulni, de nem csináltam ebből rendszert. Ma este felmentem a hegyekbe és adtam a kanyaroknak rendesen. Végre nem fájtak a bordáim sem, és minden apró mozdulatot maximálisan kiélvezhettem. Egészen jó hangulatom lett a végére. Teljesen kisimultak az idegeim, és egy rövid időre magam mögött hagyhattam az elmúlt hetek összes feszültségét.

Tizenegy múlt, mire megközelítettem a katona otthonát. Bíztam benne, hogy ilyenkorra már a lakók többsége nyugovóra tért. A motort néhány házzal arrébb tettem le, a protektoros mellényt és a bukósisakot rajta hagytam. Miután eltakartam a rendszámtáblát, ráérősen a célszemély házához sétáltam. A kertkapu zárját egy erőteljesebb ütéssel könnyedén kinyitottam. Csendben az ablakhoz osontam. Rövid ideig hallgatóztam, a ház azonban üresen árválkodott. Lassan benyomtam a nyílászárót, majd a kezemmel feltoltam magam a keskeny párkányra. Félpercnyi óvatos manőverezést követően már a nappali közepén álltam. Az ablakot résnyire nyitva hagytam, hogy halljam, ha mozgás van odakint. Nagyon ritkán használtam zseblámpát, így most sem hoztam magammal. Amit látnom kellett, arra a vámpírlátásom is tökéletesen megfelelt. A földszinten kezdtem a kutakodást, elsősorban arra a helyiségre voltam kíváncsi, ami a nappaliból nyílt. Dolgozószobára számítottam, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Egy tatami hanyagul a falnak döntve várta, hogy használatba vegyék, az ajtóval szemben pedig keskeny bordásfalak sora húzódott végig. Ahogy tovább nézelődtem, felfedeztem egy bokszzsákot és néhány súlyzót is. Itt bizony edzeni szoktak. Érdeklődésemet veszítve mentem vissza a nappaliba, ahol csupán egy tévé, egy ülőgarnitúra hozzá tartozó dohányzóasztallal, valamint néhány könyvespolc és egy tévéállvány alkotta az egész berendezést. És persze az ablak alatti dzsungel. Épp az asztalon heverő holmikat nézegettem, amikor egy tompa puffanás ütötte meg a fülem. A zaj az emeletről jött. Távozni akartam, nem szándékoztam megakadályozni a betörőt a tevékenységében. Az ablakhoz osontam, halkan kinyitottam és már a párkányon guggoltam ugráshoz készülődve, amikor a lépcső felől halk kattanást hallottam. Valaki kibiztosított egy pisztolyt.

Hány betörő cipel magával fegyvert egy lakás kirámolásához?

‒ Maradj ott, ahol vagy! – szólalt meg mély, karcos hangon az idegen.

Úgy döntöttem, szót fogadok.

‒ Ki vagy? – érdeklődött a hang gazdája továbbra is nyugodtan.

‒ Ha nem engedsz elmenni, akkor az utolsó perced – morogtam ingerülten.

‒ Nem akarlak hátbalőni, de megteszem, ha nem hagysz más választást – folytatta a férfi, és hallottam, hogy lassan lefelé lépked a lépcsőn.

‒ Óvatosan a fenyegetőzéssel – néztem vissza az ablakból, hogy lássam, kire pazarlom az értékes időt. Épp árnyékos részen állt, így nem láttam az arcát rendesen.

‒ Nem szeretem, ha idegenek kutakodnak az otthonomban – felelte, és a hangjában továbbra sem éreztem feszültséget.

Hát ez isteni! Hazajött a célpontom és én észre sem vettem. Mi a szar van velem?

‒ Bocs! – feleltem, és kiugrottam az ablakon.

Itt lett volna a lehetőség, hogy megöljem, de nem terveztem el előre az akciót, és motorral jöttem. Nehéz egy hullától megszabadulni, ha az ember nem kocsival érkezik a helyszínre, és a megbízó kikötötte, hogy ne hagyjak magam után nyomokat, a holttestet is tüntessem el. Vártam, hogy golyó csapódjon a hátamba, de ehelyett csörömpölést, majd dobbanó hangot hallottam magam mögött, épp mikor felegyenesedtem az ugrásból. Hogy lehet ilyen gyors?! A férfi a kilyuggatásom helyett, utánam vetette magát, és épp akkor gurult arrébb, mikor kivettem a pisztolyt az övemre erősített tokból. Nem akartam lepuffantani, túl nagy zajjal járt volna az éjszaka csendjében, a hangtompítót pedig otthon hagytam. Közelebb léptem hozzá, hogy a fegyverem markolatával leüssem, de még fel sem kelt, máris el akarta kaszálni a lábamat. Elegánsan arrébb pördültem, a küzdelem lehetőségétől felpezsdült a vérem. Mosolyogva fordultam a férfi felé, aki azonnal ki akarta rúgni a kezemből a fegyvert. Emberhez képest baromi erős! Ahogy nekem csapódott a lába, egy pillanatra megremegett a kezem, de a pisztoly a markomban maradt. Ezen láthatóan ő is meglepődött, így újabb technikával próbálkozott. Ismét a lábamat célozta, ki akarta rúgni az egyik térdemet. Nem hagytam. Ahogy a talpa célt tévesztve csapódott a földbe, elvesztette az egyensúlyát, én pedig előtte termettem és megragadtam a vállánál fogva. Azt terveztem, hogy kicsit megfejelem, aztán hanyatt lököm, de valami megállított. Egy vakítóan kék szempár meredt az arcomba. Valahogy ismerősnek tűnt. De hiába kutakodtam az emlékeim között, nem találtam semmit ilyen rövidre szabott idő alatt.

‒ Tűfogú? ‒ szólított meg az idegen, mire felvontam a szemöldököm és elengedtem a férfit. Már a hangja is ismerősen csengett, tudtam, hogy egyszer már hallottam, valamikor nagyon régen.

Az életösztönöm erősebb volt a józan eszemnél, így nem vártam meg, hogy tovább memorizálja az arcomat, sarkon fordultam, és a kertkapu felé rohantam. Mindhiába, mert a sarkamban loholt. Amikor megpróbált kijutni a kapun, nekirohant a sérült zárnak és felkarcolta a kezén a bőrt. Kiserkent a vére. Az illata megtorpanásra késztetett.

‒ Ismerjük egymást? – kérdeztem gyanakvóan, miközben visszafordultam felé.

‒ Tulajdonképpen igen is, meg nem is – felelte enyhén lihegve, és közelebb lépett, majd a fegyverét a bordáim közé nyomta. Nem foglalkoztam vele, teljesen lekötött a vérének illata. Nagyon ismerős volt, éreztem, hogy az agyam egy eldugott szeglete mondani akar valamit.

‒ Ezt kifejtenéd bővebben?

‒ Csak ha pár percre felfüggeszted a likvidálásom ‒ felelte vidáman. Alkohol enyhén kesernyés illata csapta meg az orrom, de a vér szagát nem tudta felülírni.

‒ Rendben ‒ egyeztem bele készségesen, majd óvatosan lehajoltam, és letettem a fegyveremet a földre. Nem rúgtam arrébb.

‒ A többit is ‒ kérte, és a pisztolyával jelezte mire gondol. Kelletlenül kipakoltam mindent, amire megkért. Ha meg akarnám ölni, a puszta kezem is elég.

‒ Most már beszélj! ‒ mordultam rá barátságtalanul.

‒ Egyszer kiástalak egy temetőben. Hálából majdnem megöltél. Végül egy kórházban tértem magamhoz.

A Kékszemű!

‒ Legalább húsz éve történt. Megöregedtél – feleltem kíméletlenül.

‒ Igazán köszönöm a kedvességed ‒ nevette el magát a férfi. ‒ Te viszont egy percet sem veszítettél a fiatalságodból.

‒ Miért akarják a halálodat?

Már tudtam, hogy felesleges a színjáték.

‒ Túl sokat tudok ‒ felelte fanyarul, és ő is leengedte a fegyverét.

‒ Mivel kapcsolatban?

‒ A kormányról, az államfőkről és a korrupciós ügyeikről.

‒ Ezért már valóban érdemes ölni. Úgy tudom, egy elit katonai egység vezetője vagy.

‒ Így van. Néhány hete adtam be a leszerelési kérelmemet.

‒ Azt hiszem, itt a válaszuk ‒ tártam szét a kezem, majd magamra mutattam.

‒ Én is így gondolom ‒ felelte savanyúan, és megvakarta a tarkóját a pisztoly csövével.

‒ Miért akarsz kilépni?

‒ Mert szeretném megérni, hogy a lányom felnőjön.

‒ Nemes cél. Mennyi idős a gyermek?

‒ Hat éves.

‒ Hm… - húztam el a számat bosszúsan. – Nem halogathatom tíz évig a munka elvégzését ‒ tettem hozzá, mire elmosolyodott. Lázasan pörgettem az agyam, mit is tehetnék. Tartoztam ennek a férfinak.

‒ Változott a helyzet. Nem öllek meg ‒ mondtam végül, mire a férfi szemöldöke az égig szökött. ‒ Még nem tudom hogyan, de megrendezzük a halálodat. Amúgy is az volt a feladat, hogy a hulládat is tüntessem el, így nem kell bizonyítanom semmit – folytattam a gondolatmenetet.

‒ Miért?

‒ Mert a megbízó ezt kérte ‒ fortyantam fel bosszúsan.

‒ Úgy értem, miért nem ölsz meg? ‒ kérdezte komolyan.

‒ Mert tartozom neked. Valószínűleg az életemet mentetted meg akkor, amikor kiástál.

‒ Nem tartozol semmivel. Pénzért tettem.

‒ Nem baj. A véredet adtad, ez biztos nem volt a fizetség része.

‒ Nem, valóban nem…

‒ Nem sűrűn csinálok ilyet, és általában csak dühös férj, feleség, szülő és egyéb megbízó elől szoktam elrejteni az arra szorulókat. A kormány elől még sosem kellett. Ez egy kicsit megnehezíti a dolgokat.

‒ Ez komoly tervezést igénylő feladat. Milyen határidőt kaptál a munkára?

‒ Egy hónapot, de egy hetet már elfecséreltem belőle – feleltem, majd lehajoltam a fegyvereimért. A Kékszemű is eltette a sajátját, egyelőre békét kötöttünk.

‒ Az nem valami sok.

‒ Tudom. Nincs is több vesztegetnivaló időnk. Induljunk!

‒ Nem lehet.

‒ Miért nem? ‒ értetlenkedtem.

‒ Családom van.

‒ Valóban... Akkor elmegyünk értük.

‒ Elváltam. Ma mondták ki a bíróságon. Onnan jövök, csak előtte még beugrottam a Kakasba néhány felest legurítani.

Jónéhány lehetett.

‒ Remek! – mordultam fel ingerülten. – Hogy miért nem lehet valami egyszer az életben egyszerű? – fortyogtam tovább. – Milyen a viszonyotok?

‒ Békés.

‒ Gondolom, nem mond le a gyerekről.

‒ Nem is akarom, hogy így tegyen.

‒ Talán mégis inkább megöllek – néztem rá morózusan, mire a pisztolyára fonta a kezét és várakozóan nézett rám. – Mire elővennéd, halott lennél – legyintettem és hátat fordítottam neki. Hallottam, ahogy kifújja a benntartott levegőt. Félt tőlem. Nagyon helyes!

‒ Holnap a Késdobálóban várlak este tízkor. Addig gondolkodj, hogyan oldjuk meg ezt a problémát. Én is így teszek.

A motoromhoz sétáltam, magamra kaptam a protektoros mellényt, és miközben már a bukósisakommal babráltam, odalépett hozzám és megérintette a vállamat. Feljebb toltam a sisak plexijét. Nem mintha nem hallottam volna, amit mond, de ő nem láthatta az arcomat a fényvisszaverő fólia miatt.

‒ Köszönöm!

Csupán ennyit mondott. Válaszul biccentettem, mielőtt visszahajtottam a plexit és gázt adtam, ő pedig ellépett az útból, hogy elmehessek.

Meg sem kérdeztem miért hív Tűfogúnak.

Hazaérve levettem a mellényt, és észrevettem, hogy valamilyen maszatos folt van a vállrészén, a protektoron. Meg sem kellett közelebbről néznem, azonnal tudtam, hogy vér. A Kékszeműé. Biztos akkor került rám, amikor megérintett, hogy köszönetet mondjon. Nem bírtam ellenállni, meg kellett ízlelnem. Ahogy hozzáért a nyelvem, megbicsaklott a lábam és térdre estem. Emlékek rohantak meg. Akár egy gyorsvonat, úgy száguldott keresztül az agyamon. Fel sem tudtam fogni a képeket. Percekig csak ültem a földön, és hangosan lihegtem az erőfeszítéstől, fizikai fájdalmat okozott átélni őket. Volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, menten meghalok. Aztán mintha elhúztak volna egy függönyt, minden kitisztult. Néhány jelenet játszódott le előttem, mintha tegnap történt volna. Egy sötét erdő… Kétségbeesett menekülés egy csoport vadász elől… Egy fekete kristálymedál, ami varázslatra képes… Egy sárkány, aki azért jött, hogy megmentsen… Elképesztő repülés a tiszta kék égen… Egy fekete hajú nő, ahogy csettint és minden elsötétül… Amikor a sárkány megszólalt, már tudtam, miért olyan ismerős a Kékszemű hangja. Karcos és mély. Teljesen összezavarodtam.

Húsz órám maradt, hogy összeszedjem magam és profi módon viselkedjek. Lehet, hogy kevés lesz.

 

***

 

Este a Kékszemű már a pubban várt, mire odaértem. Pontos. Ez tetszik. A pultnál ült, és egy korsó sört forgatott maga előtt. Mellé telepedtem, és kértem egy üveg vizet. Kérdőn nézett rám.

‒ Az itteni csaposok tudják rólam, hogy csak vizet iszom. Cserébe egy jóminőségű whisky árát fizetem. Jó estét, Jack! – nyújtottam a kezem felé, amit határozott kézfogással fogadott.

‒ Üdv! Így már minden világos – mosolyodott el, de a pillantása komor maradt.

‒ Úgy látom, te sem ittál még a sörödből – néztem a pohárra, és közben egy bankjegyet csúsztattam a pultos felé.

‒ Jól esne legurítani, de most észnél kell lennem – felelte fáradtan, és levette a kezét a krigliről.

‒ Egy perc türelmedet kérném, aztán felmegyünk a lakásomba, hogy nyugodtan tudjunk beszélgetni.

‒ Rendben.

A pultos felé fordultam és halkan megkérdeztem tőle, van-e a számomra valami. Nemleges választ kaptam.

Mióta válogatós lettem a megbízatásokat illetően, nem kerestek meg annyi munkával, mint régen. Ezt kicsit sértőnek találtam, de egyelőre nem befolyásolta a megélhetésemet a dolog. Az itteni csaposok csupán olyan munkára ajánlhattak ki, amelynek során a célpontot meg kellett félemlíteni, fenyegetni, esetleg minimális erőszakot kellett alkalmazni. A halál nem volt része az üzletnek. Alantas munkának tűnt, de valahol ki kellett élnem a szadista hajlamaimat is.

Fogtam a palackot és jeleztem Jacknek, hogy induljunk. Ő vetett még egy utolsó vágyakozó pillantást a sörére, majd kelletlenül követett. Nem mentünk messzire, a bár melletti kapualjban álltam meg, majd beütöttem a kapukódot. Az első emeletre vezettem újdonsült védencemet, majd a saroklakás bejáratának zárjába illesztettem a kulcsomat. Megcsapott a jól ismert fertőtlenítő szaga. Igyekeztem mindig DNS-nyomok nélkül hagyni a lakást. A Késdobálóból alig szűrődött fel a zaj, csendes estének néztünk elébe.

Ellenőriztem minden helyiséget, és miután semmi rendelleneset nem találtam, helyet foglaltam a fél nappalit betöltő hatalmas L alakú ülőgarnitúra közepén. Jacket is hellyel kínáltam, aki zavartan nézett körbe.

‒ Nyugi, nem harapok ‒ vigyorogtam rá, kicsit megnyújtva a szemfogaimat.

A Kékszemű bosszúsan meredt rám, majd leült mellém. Jó illata volt. Éreztem egy kis fegyverolaj szagot is, de ez megnyugtatóan hatott rám.

Végre egy áldozat, aki tud magára vigyázni, és nem kell a kezét fognom!

‒ Mire jutottál? ‒ érdeklődtem megtörve a súlyos csendet.

‒ Például arra, hogy én még nem tudom a neved – nézett a szemembe kutatón. Basztikuli!

‒ Jogos – ismertem el és bólintottam egyet, majd felé fordultam a kezemet nyújtva: – Kate vagyok.

‒ Jack – pont egy pillanattal tartott tovább a kézfogás, mint azt a helyzet indokolttá tette, és ez enyhe zavarodott érzést okozott bennem. Rohadt élet!

‒ Nem akarom veszélybe sodorni a családomat, ezért inkább lemondok a lányomról – sóhajtott nagyot a Kékszemű.

‒ Baromság! ‒ fortyantam fel. ‒ Akkor ennyi erővel a felmondásodat is visszavonhatnád. Nem azért csináljuk, hogy le kelljen mondanod a gyerekedről!

‒ Nem látok más megoldást ‒ felelte lemondóan.

‒ Na, jó, ezt most fejezd be! ‒ csattantam fel ingerülten. – Katona vagy, viselkedj is úgy! Vagy itt helyben megöllek, és elfelejtem az egészet. Mi legyen? ‒ néztem rá fenyegetően.

‒ Igazad van, de nem látok más megoldást – vágott vissza feszülten.

‒ Szerintem, mindketten elég okosak vagyunk, ki fogunk találni valamit. A csapatodból kiben bízol?

‒ Mindenkiben.

Furcsálló tekintetemet látva magyarázkodni kezdett:

‒ Mi elsősorban egymásért felelünk. Csak ezután jön a küldetés.

‒ Ez érdekes – morfondíroztam halkan. Én nem ezt tanultam. ‒ Úgy tudom, csak férfiak vannak az egységedben.

‒ Így van.

‒ Miért?

‒ Több oka is van.

‒ Csupa fül vagyok.

‒ Inkább fog ‒ morogta az orra alatt, mire szélesen elmosolyodtam. ‒ Sok durva, nem nőnek való munkánk van. Nem azért, mert nem lennének elég erősek lelkileg vagy fizikailag, hanem, mert könnyebben kiégnek egy-egy feladat során. Másrészt, ha elfognak minket, és kínzás alá vetnek, a kiképzésünk során elsajátítottuk, hogyan viseljük el. Akár minket kínoznak, akár egy társunkat, de ha egy nővel csinálnák ezt, bekapcsolna a védelmező ösztönünk. Ez belénk van kódolva, kikapcsolhatatlan. Nem tudnánk hideg fejjel, objektíven gondolkodni, viselkedni. Ugyanezen elv miatt testvéreket sem teszek egy csapatba.

‒ Ez minden egységnél így van?

‒ Nem, de én nem akarok olyan emberekkel dolgozni, akik képesek lennének egy nő szenvedését végignézni.

‒ Értem.

‒ Miért kérdeztél a csapatomról?

‒ Mert ha bízol bennük, akkor szerintem be kellene avatnunk őket is. Minden könnyebb lenne, ha egy teljes team állna mögöttünk.

‒ Nem akarom őket veszélybe sodorni.

‒ Inkább megöleted magad? – kérdeztem epésen.

Jack egy darabig elgondolkodva nézett rám. Olyan elképesztően kék volt a szeme, hogy egészen elmerültem benne. Mint az óceán Bora Boránál.

‒ Egyelőre csak egy embert avassunk be. Meredith keresztapját.

‒ Gondolom, Meredith a lányod.

‒ Így van.

‒ Rendben – egyeztem bele. ‒ Össze tudsz hozni vele holnapra egy találkozót?

‒ Persze, de csak nappal. Éjszaka készenlétben lesznek.

‒ Legyen – fintorogtam bosszúsan. – De ne délben – tettem hozzá morogva.

‒ Öt óra jó lesz?

‒ Ühüm – hümmögtem és közben azon gondolkodtam, van-e az itteni hűtőmben vér. Nem emlékeztem, hogy feltöltöttem-e, amikor utoljára itt jártam. Mostanában egyre hanyagabb vagyok. Eve eltűnése óta, szétszórttá és feledékennyé váltam, a munkámat tekintve pedig figyelmetlen és lágyszívű lettem. Erre tökéletes példa a mellettem ücsörgő pasas.

‒ Tudom, hogy neked nincsenek emberi szükségleteid, de nekem ma még nem volt időm enni, és kezdek eléggé éhes lenni.

A szavait alátámasztandó, akkorát kordult a gyomra, hogy Jack elvörösödött a szégyentől, az arcom pedig gonosz vigyorba torzult.

‒ Nincs itthon semmi – feleltem ártatlanságot mímelve, miközben magam alá húztam az egyik térdemet.

‒ De egy telefon csak akad – mordult rám ingerülten.

‒ Talán – mosolyogtam rá kihívóan.

‒ Fegyver van nálam – közölte morózusan és állta a tekintetem. – Nem félek használni – tette hozzá pimasz mosollyal az arcán.

‒ Melyikre gondolsz? – kérdeztem, és a tekintetemmel egyértelművé tettem, mire célzok ezzel.

Jack zavartan nézett rám, de hamar összeszedte magát.

‒ Mindkettőt nagyszerűen tudom használni. Melyikkel érem el hamarabb, hogy vacsorához jussak? – nézett rám kihívóan.

‒ Lássuk csak – ütögettem meg a mutatóujjammal az ajkamat. – Melyik sülne el hamarabb?

‒ Az egyiket mostanában elég ritkán használom, így nem ígérhetek semmit. A másikkal stabilabban bánok, de azt valószínűleg nem élveznéd annyira – felelte hamiskás mosollyal.

Nem értettem, mi a fene történt, de valami elemi erővel vonzott hozzá. Ez némileg kijózanított. Úgy ráztam meg a fejem, mintha víz ment volna a fülembe. Ő is hasonlóképpen bámult rám, mintha nem tudná, mi történt.

‒ Ne haragudj, nem tudom, mi ütött belém – mentegetőzött zavartan.

‒ Én sem értem, mi a franc volt ez. Mintha egy pillanatra egy másik életbe csöppentem volna.

‒ Néha megtörténik velem. De eddig csak terepen produkáltam ezt. A srácaim azt hiszik, hogy az adrenalin miatt, de én nem vagyok ebben biztos.

‒ Mintha tudathasadásod lenne? – érdeklődtem izgatottan fészkelődve.

‒ Igen. Ilyenkor olyan érzésem van, mintha más beszélne helyettem.

‒ Mióta csinálod ezt?

‒ Amióta csak az eszemet tudom. Gyerekkorom óta. A szüleim még orvoshoz is elcibáltak, de nem találtak semmi rendelleneset.

‒ Emlékszem, hogy amikor ittam belőled, egy másik világba csöppentem. Nagyon furcsa volt. De erről teljesen elfeledkeztem. Egészen tegnapig.

‒ Mit láttál? ‒ kérdezte, és mohó kíváncsiság csillogott a szemében.

‒ Egy sárkányt.

Jack döbbenten meredt rám.

‒ Mi van? – kérdeztem gyanakvóan.

‒ És mit láttál még?

‒ Azt hiszem, valami sötét lényt, talán egy nőt, de ebben nem vagyok teljesen biztos.

‒ A boszorkány – suttogta elsápadva.

‒ A mi? – kérdeztem, az ép eszében kételkedve.

‒ Igyál belőlem! – dugta az orrom alá a csuklóját, mint egy eszelős.

‒ Hogy mit csináljak? – pislogtam rá döbbenten, és elütöttem a kezét. Ez az este egyre meredekebb lesz.

‒ Igyál a véremből! Tudni szeretném, mit látsz még.

‒ Dehogy iszom! Meghibbantál?

‒ Negyven éve próbálok rájönni, mi a baj velem. Te talán segíthetnél megfejteni – nézett rám reménnyel telve.

‒ Nem! Most nem – tettem hozzá barátságosabban.

‒ Tehát erre még visszatérhetünk?

‒ Később. Egyelőre fontosabb, hogy életben tartsunk. Rendelek neked valamit. Pizza jó lesz? ‒ zártam le a témát, és közben elővettem a mobilom.

‒ Tökéletes.

‒ Be tudsz tolni egy családit?

‒ Dehogy ‒ tiltakozott hevesen. ‒ Egy 32-es bőven elég lesz.

‒ Így már értem, miért vagy ilyen cingár ‒ motyogtam, és alaposan végigmértem.

Azt már korábban észrevettem, hogy egyforma magasak vagyunk. Most, hogy jobban megnéztem magamnak, úgy gondoltam, hogy súlyra sem nyomhat nálam jóval többet.

‒ Fura, hogy vezető létedre ilyen nyüzüge vagy ‒ jegyeztem meg kicsit lesajnálón, de a Kékszemű nem vette sértésnek.

‒ A technika sokszor többet nyom a latba, mint az izomzat ‒ nézett rám mindentudó mosollyal az arcán. ‒ De ezt neked is legalább annyira tudnod kellene, mint nekem.

El kellett ismernem, hogy igaza van, de nem adhattam ennek hangot, mert a vonal túloldalán bejelentkezett a diszpécser, így leadtam a pizza megrendelést.

‒ Nem sok látnivaló van ebben a lakásban ‒ törte meg a beálló csendet Jack.

‒ Itt csak dolgozni szoktam.

‒ Ezért nincs itt semmi személyes holmi?

‒ Ezért. Néhány barátom tud csak erről a helyről. Ha bármelyiket elkapják miattam, akkor ezt a lakást nyugodtan megadhatják, mint lakcímet, úgysem találnak itt semmit. Maximum engem, de innen élve nem távozik senki, aki az életemre tör.

‒ Nagyon magabiztos vagy.

‒ Bízom a képességeimben.

‒ Még sosem találkoztál nálad erősebbel, esetleg jobbal? – váltott katona-üzemmódba.

‒ De. Mégis itt vagyok – mosolyodtam el számítón.

‒ Gondolom nem ember volt.

‒ Valami olyasmi.

‒ Mióta vagy bérgyilkos?

A kérdés könnyednek tűnt, de tudtam, neki nagyon fontos mit felelek erre.

‒ Régóta – válaszoltam némi töprengés után.

Nem tudtam miért terelődött ebbe az irányba a beszélgetés, de nem akartam magamról többet elárulni, mint amennyit már így is tudott. Nem bíztam benne.

‒ Már emberként is az voltál? – jött az újabb kérdés, immár óvatosabban.

Félrehajtott fejjel bámultam rá, és ettől zavartan lesütötte a szemét.

‒ Igen – válaszoltam, ő pedig lassan bólintott egyet.

‒ Miért lettél vámpír?

‒ Ez egy nagyon személyes kérdés – mutattam rá némileg ingerültebben, mint szerettem volna.

‒ Elnézést, nem tudtam. Csupán kíváncsi vagyok, nem volt semmilyen hátsó szándékom – mentegetőzött.

Felálltam, és a hűtőhöz ballagtam. Mázlista vagyok! – vettem ki egy vérrel teli tasakot és visszatelepedtem Jack mellé a kanapéra.

‒ Zavarna? – mutattam felé a vörös zacskót, mire megrázta a fejét.

Feltéptem a műanyagot és szívni kezdtem a finomságot. A Kékszemű érdeklődve figyelt, undornak nyomát sem láttam rajta. Máris szimpatikusabbá vált a szememben.

‒ Kérsz? – néztem rá vigyorogva, de Jack arca meg sem rezdült. Megvontam a vállam és folytattam a táplálkozást.

‒ Emberi.

Nem kérdés volt.

‒ Így van. Jobb és táplálóbb, mint az állati – feleltem.

‒ Honnan szerzed be?

‒ Ez megint csak egy igen személyes kérdés – fortyantam fel, majd békésebben hozzátettem: ‒ Fizetek érte, és önként adják.

‒ Értem.

Néhány pillanattal később tovább folytatódott a kérdezz-felelek.

‒ Mióta nem kell ölnöd, hogy csillapítsd az éhséged?

‒ Viszonylag korán megtanultam uralni a vérszomjamat. Valószínűleg ez a katonai kiképzésemnek köszönhető.

Bassza meg!

Jack megütközve meredt rám, én pedig bosszankodva vettem tudomásul, hogy többet árultam el, mint kellett volna.

‒ Katona voltál?

‒ Nem. Az utolsó évben leléptem.

‒ Hová jártál?

‒ Az államiba. Törvény kötelezett rá. Tudod, vagy javítóba mész, vagy beállsz katonának.

‒ Mit tettél?

‒ Megvédtem magam. Pontosabban az erényemet.

‒ Mennyi idős voltál?

‒ Tizennégy.

‒ Túlélte a srác?

‒ Igen.

‒ Akkor miért kaptál ilyen súlyos büntetést?

‒ Mert szándékos emberölés volt a vád. Csak azért élte túl az a seggfej, mert nem döftem elég mélyre a kést.

‒ Hm – csupán ennyi volt Jack hozzáfűznivalója. ‒ Él még az a férfi? – kérdezte néhány szívdobbanásnyival később.

‒ Egy kocsmai verekedés során kapott egy nagyobb ütést a fejére. Most zöldségként éli az életét egy szellemileg fogyatékosoknak létesített kórházban.

‒ Te voltál?

‒ Köszönöm a feltételezést, de nem – jegyeztem meg pikírten. – Még a katonasuliban voltam, mikor ez történt.

‒ És még mindig él a férfi? ‒ kérdezte Jack döbbenten.

‒ Nem vagyok olyan öreg, mint hiszed.

‒ Mennyi idős vagy? O, pardon, ilyet nem illik kérdezni egy „hölgytől” – gúnyolódott velem, és ezúttal a mosolya cseppet sem volt baráti.

Nem vettem tudomást a gonoszkodásról, nyugodtan feleltem:

‒ Egész pontosan néhány hónap múlva lennék ötven éves.

‒ Akkor már legalább huszonöt éve élsz vámpírként – szólalt meg Jack rövid matekozás után.

‒ Így van – hagytam rá, miközben felálltam és az ajtóhoz indultam.

Épp akkor nyitottam ki, amikor a pizzafutár kopogáshoz emelte a kezét.

‒ J-jó estét! – dadogta zavartan. – Valaki beengedett a kapun, ezért nem csengettem.

‒ Semmi gond – mosolyogtam rá kedvesen. – Mennyivel tartozom?

Kifizettem a pizzát, a konyhában kivettem egy kést a tartóból, és bevittem Jacknek. Letettem elé a dohányzóasztalra.

‒ Jó étvágyat! Remélem nem vagy vegetáriánus.

‒ Nem vagyok. Köszönöm szépen!

– Tányért?

– Megoldom nélküle.

Egy mozdulattal feltépte a dobozt, majd szakszerűen felszeletelte a pizzát.

‒ Nem kérdezem, hogy kérsz-e – mutatott a kezemben szorongatott véres tasakra, majd jóízűt harapott a pizzájába.

Mosolyogva fordultam el, hogy befejezzem a vacsorám. Mire elszopogattam a maradék vért, ő is befalta a pizza felét.

‒ Látom, sietsz – jegyeztem meg csípősen.

‒ Nem, csak nagyon éhes vagyok – jött a válasz két falat közé ékelve.

‒ Mit csináltál, hogy nem volt időd enni?

‒ Takarítottam, bevásároltam, edzettem. Holnap Pillangóval töltöm a napot, nem akarok mással foglalkozni.

‒ Pillangó?

‒ A lányom.

‒ Bájos. Elmondod a feleségednek, hogy vérdíjat tűztek a fejedre?

‒ Egyelőre még nem. Előbb többet szeretnék tudni a megbízóról.

‒ Az bajos lesz.

‒ Miért?

‒ Mert én közvetítőn keresztül kaptam meg a munkát, nem tudok semmit a munkaadóról. És nem szeretném kényelmetlen helyzetbe hozni az összekötőmet. Jól élek az általa kapott munkákból.

‒ Akkor hogyan fogunk információhoz jutni?

‒ A barátod majd kérdezősködik egy kicsit, ezért kell találkoznunk vele holnap. Ő lesz a belső ember.

‒ Nem akarom Steve-et veszélybe sodorni.

‒ Akkor mi legyen? Megvárjuk, amíg lejár a határidő és másnak adják a munkát? – kérdeztem ingerülten.

‒ Nem.

‒ Kíváncsian várom az ötleteket – néztem rá cinikusan.

‒ Beszéljünk Steve-vel – sóhajtott fel.

‒ Rendben. Majd ő eldönti, hogy vállalja-e a kockázatot, vagy sem.

‒ Ahogy ismerem őt, vállalni fogja – morogta rosszkedvűen. Nem foglalkoztam vele.

‒ Én egyelőre nem mondom vissza a felkérést. Az idő még nekünk dolgozik.

‒ Mennyit fizetnek értem?

‒ Miért akarod tudni? ‒ néztem rá a homlokomat ráncolva.

‒ Kíváncsi vagyok, mennyit érek ‒ felelte komoran.

‒ Nem mindig az áldozat értékét fizetik meg. Többnyire a munkát elvállaló orgyilkost értékelik.

‒ Mennyi?

Mondtam egy összeget. Jack döbbenten nézett maga elé.

‒ Ez egy kimagaslóan magas fizetség ‒ próbáltam menteni a menthetetlent, de csak rontottam a helyzeten.

‒ Ennek hány százaléka a te munkád értéke? ‒ kérdezte vészjóslóan halkan és közben a szemembe nézett.

Nagyot nyeltem mielőtt válaszoltam volna.

‒ A negyven százaléka.

‒ Úristen! ‒ nyögött fel Jack, majd felpattant és járkálni kezdett a szobában.

Nem tudtam mit mondhatnék.

‒ Piszok jó lehetsz, ha ennyi felárat fizetnek ‒ állt meg előttem, és tekintetébe harag költözött.

‒ Így van ‒ ismertem el. Álltam a tekintetét.

‒ Hány embert öltél már meg?

‒ Nem számoltam.

A válaszomat ökölbe szorított kézzel jutalmazta. Figyelmen kívül hagytam. Nem fogok mentegetőzni. Vagyok, aki vagyok!

‒ Gondolom, békés az álmod ‒ jegyezte meg csípősen, a szeme szinte világított a gyér fényben.

‒ Évtizedek óta nem alszom ‒ feleltem hűvösen, és ezzel sikerült meglepnem a kék szemű lovagot. ‒ Szerintem mindent megbeszéltünk ‒ folytattam továbbra is szobormerev arccal. ‒ Holnap délután találkozunk.

Felálltam, és az ajtó felé sétáltam.

‒ Ne haragudj, nincs jogom vádaskodni. Ítélkezni meg pláne. Én sem vagyok makulátlan.

A vallomás megtorpanásra késztetett. Lassan Jack felé fordultam. Valódinak tűnt a bocsánatkérése.

‒ Rendben, felejtsük el. De akkor is menned kell. Késő van, és holnap a lányoddal töltöd a napot. Pihend ki magad!

Mosolyt erőltettem az arcomra, de mélyen legbelül továbbra is fagyosan dobbant a szívem.

‒ Igazad van. Mielőtt találkoznánk Steve-vel, beszéljük át, mit mondunk el, és mit nem.

‒ Rendben ‒ egyeztem bele. ‒ Négykor várlak a Késdobálóban.

‒ Oké. Ha esetleg késnék, akkor előre is elnézést kérek. Néha nehéz elválni Pillangótól.

‒ Legyen fél öt ‒ feleltem megenyhülve. ‒ Érezzétek jól magatokat!

‒ Köszönöm. Akkor holnap.

Ahogy Jack kilépett az ajtón, mintha a meleget is magával vitte volna. Fázósan dörgöltem meg a karom.

 

***

 

Steve-vel egy elhagyatott parkolóba beszéltük meg a találkozót, a városon kívül. A mögöttünk magasodó épület korábban szállodaként üzemelt, de már évtizedekkel ezelőtt tönkrement. Egy kibelezett bálnára emlékeztetett a kupolás előtér, amelyen minden létező ablak kitört az évek során, az ottfelejtett bútorok csonka maradványai csorba fogakként meredtek az ég felé. Lehangoló látványt nyújtott. Emlékeztem, hogy egyszer kivettünk itt egy szobát a családdal, a környező hegyeket és erdőségeket akartuk bejárni. Gyermekkorom legszebb nyara volt, annak ellenére, hogy a kicsi szobába négyen zsúfolódtunk össze. A bátyámmal kellett osztoznom egy pici kempingágyon, és én minden reggel a földön ébredtem. Az emlékre elmosolyodtam.

‒ Miért mosolyogsz? ‒ Jack zavart meg az időutazásomban.

‒ Csak eszembe jutott valami ‒ legyintettem és kiszálltam a kocsiból.

Nem akartam vele nosztalgiázni, továbbra sem bíztam benne.

Ma sokkal jobban nézett ki, jót tett neki a gyerekkel töltött idő. Muszáj megoldást találnunk a problémájára, nem foszthattam meg attól, ami ennyire boldoggá tette.

Steve ‒ Jackkel ellentétben ‒ úgy nézett ki, mint egy vérbeli katona. Egyszerű fekete pólót, oldalzsebes nadrágot és bakancsot viselt. Jóval fiatalabbnak tűnt a Kékszeműnél, sötét haját olyan rövidre nyíratta, hogy majdnem kopasznak látszott. Szeme sötétbarna, alakja robusztus. és bő tíz centivel magasodott fölém. Már a megjelenése is fenyegetően hatott. Az a típus, akivel nem kötekszel. Hát én fogok.

Gyanakodva méregetett. Nem vettem róla tudomást, a motorháztetőnek támaszkodva piszkálgattam a körmeimet, mint akinek nincs jobb dolga. Jack feszülten állt mellettem.

Üdvözlésképp kezet fogtak, de felém már nem tette meg Steve ugyanezt a gesztust. Nekem így is jó…

‒ Hadd mutassam be Steve-et, a lányom keresztapját ‒ fordult felém Jack. ‒ Steve, ő pedig Kate ‒ nézett a barátjára, és a szeme figyelmeztetően villant.

Steve kelletlenül biccentett, és elfogadta a felé nyújtott kezem. Sötéten rámosolyogtam, és bár kedvem lett volna megnyomorítani a kezét, jókislány módjára viselkedtem, csak emberhez méltó erősséggel fogtam meg. Amúgy is még lemenőben volt a nap, nem birtokoltam a teljes természetfeletti erőmet, ám ez a kis erőfitogtatás is elég volt ahhoz, hogy megránduljon a szemöldöke.

‒ Azért hívtalak, mert van egy kis gondom ‒ kezdett bele Jack a mondókájába, és feszülten a hajába túrt.

Láttam rajta, hogy nem tudja, hogyan fogjon bele a kínos történetbe. Korábban már megbeszéltük, hogy nem árulja el a teljes nevem, a foglalkozásomat is homályban hagyjuk. Egyelőre csak a legfontosabb információkat akartuk megosztani vele.

Steve nyugtalanul figyelt a bajtársára, néha azonban lopva rám sandított, én pedig úgy tettem, mintha nem vettem volna észre.

‒ Vérdíjat tűztek a fejemre ‒ vágott bele Jack köntörfalazás nélkül. Steve arca enyhén megnyúlt a meglepetéstől, majdnem elröhögtem magam. Igazi baromarc vagyok.

‒ Ezt honnan veszed? ‒ kérdezte Steve, és láttam, ahogy átvált fegyelmezett katonává. Néhány pillanatra nem én voltam az ellenség.

‒ Kate igen kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ő figyelmeztetett.

Steve figyelme ismét rám irányult. Nem szimpatizált velem. Na, bumm, így jártam.

‒ És ki ő? Honnan ismered? ‒ kérdezte Jacktől, mintha én ott sem lennék. Kezdek megsértődni...

‒ Egy régi barátom ‒ felelte Jack, és nem nézett rám.

‒ Sohasem meséltél még róla.

‒ Te minden barátodról beszámolsz neki? ‒ kérdeztem, immár én is ellenségesen.

‒ Azokról igen, akik fegyvert viselnek fényes nappal, és még csak el sem rejtik! ‒ vágott vissza barátságtalanul.

Lustán elmosolyodtam és kihívóan néztem rá.

‒ Ne provokáld! ‒ figyelmeztetett Jack halkan.

‒ Őt félted vagy engem? ‒ vigyorogtam rá.

‒ Őt. Bocs, Steve! ‒ fordult a barátja felé, mire amaz döbbenten pislogott egyet.

‒ Ki ez a nő?

‒ A legrosszabb rémálmod ‒ feleltem vidoran, mire Jack lesújtóan pillantott rám.

Néhány szívdobbanásnyi csend ereszkedett közénk. Látva a Kékszemű vívódását, megvontam a vállam.

‒ Felőlem…

‒ Őt bízták meg a munkával ‒ sóhajtotta végül, mire Steve hitetlenkedve először Jackre nézett, majd rám.

‒ Ne bassz… - csúszott ki a száján, majd rám meredt. ‒ Akkor ne vállald el!

‒ Micsoda agysebész ‒ jegyeztem meg pikírten, mire Steve tekintete elsötétült, a kezét pedig ökölbe szorította.

‒ Akkor elvállalja más ‒ próbálta tompítani Jack a megjegyzésem élét, és közben bosszúsan csóválta a fejét. Újfent megrántottam a vállam, tényleg szartam az egészre.

‒ Mit kellene tennem? ‒ kérdezte végül Steve jó katonához méltón.

‒ Ki kellene derítened, hogy a kormány akar így nyugdíjazni, vagy más szemét csípem?

‒ Nem hiszem, hogy a szerv így intézné a dolgokat ‒ felelte a zsoldos kimérten.

‒ Én sem, de nem tudunk semmit a megbízóról, Kate közvetítőn keresztül kapta meg a munkát.

‒ Piszok jó lehetsz, ha téged bíztak meg ezzel ‒ nézett rám Steve, de elismerésnek nyoma sem volt a hangjában. Nem vettem sértésnek. Bóknak sem.

‒ Vagyok, aki vagyok ‒ feleltem hasonlóképp hűvösen. Nem leszünk öribarik.

‒ Szerintem nem akarod tudni, Kate mennyire jó abban, amit csinál ‒ jegyezte meg Jack komoran, mire Steve újkeletű kíváncsisággal a szemében mért végig.

Én azt latolgattam magamban, vajon milyen íze lehet a vérének. Jack ébresztett fel az ábrándozásból azzal, hogy megérintette a karomat. Álmatagon néztem rá, cserébe olyan ronda pillantást lövellt felém, amilyet még nem láttam. Vigyorogva rákacsintottam. Steve értetlenül nézte a néma párbeszédünket.

‒ Nektek meg mi bajotok?

‒ Úgy tűnik, Kate megéhezett ‒ morogta Jack ingerülten.

‒ Nyugi, a barátod biztonságban van ‒ kuncogtam.

Steve félreértett minket, mert felém mutatta a jegygyűrűjét. Válaszul egy díjnyertes vigyort kapott tőlem, Jack pedig a szemét forgatva közölte velem, hogy javíthatatlan vagyok.

Biccentettem Steve felé, majd beszálltam az autóba. Hagytam, hadd pusmogjanak egy kicsit egymás között, én a feladatomat elvégeztem.


----------------------------------


szöveg: Kate Moon® (alias HKZs)

illusztrátor: Rea Root®

A jelenlegi újraszerkesztett verzióhoz felhasználtam Ronnie W. A. néhány 2022-ben eszközölt szerkesztési javaslatát.

Segédszerkesztő (jelenlegi verzió): Criala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése